Ryssland arrangerar VM

Diamantbollen

Fotbollspriset Diamantbollen delas ut av Svenska Fotbollförbundet och Sydsvenska Dagbladet och går till den kvinnliga fotbollsspelare som anses ha varit årets främsta damfotbollsspelare. Priset instiftades år 1990 och delades, för första gången, ut på Fotbollsgalan år 1995. Det var tidningen Arbetet som instiftade priset tillsammans med Svenska Fotbollförbundet men då tidningen gick i konkurs tog Sydsvenska Dagbladet över.

Det fanns redan innan år 1990 ett pris för de kvinnliga fotbollsspelarna; mellan åren 1908 och 1989 delades priset “årets fotbollstjej” ut.

Melanie Rydoff har formgivit dagens Diamantboll men det finns fler priser som såväl dam- som herrspelare kan erhålla. Under – och efter – Fotbollsgalan år 2013 uppstod en het debatt i media då Anders Svensson erhöll en bil som tack för de många landskamper han spelat för Sverige, närmare bestämt 146 stycken. Therese Sjögran, som spelat än fler matcher (187) fick en blomma. Medierna kokade, kritiken var massiv, och till slut erhöll även Therese Sjögran en bil; en Lexus IS 300h. Hur inredningen i denna bil, eller i Anders Svenssons bil, ser ut vet vi inte men skulle någon av dem vilja ändra något kan de kanske få hjälp med bilinredning Stockholm. Therese Sjögran var nöjd med sin bil men tyckte synd om Anders Svensson som fick utstå kritik i samband med detta, trots att beslutet inte var hans.

Den spelare som erhållit Diamantbollen flest gånger är Lotta Schelin.

Kommentarer inaktiverade för Diamantbollen
ashe