Ryssland arrangerar VM

Ryssland som arrangör

Världsmästerskapet i fotboll tog under 2018 plats i stornationen Ryssland. Den tjugoförsta upplagan av fotbollsvärldens absolut största evenemang kom att gå till historieböckerna som en minnesvärd sådan. Turneringen spelades mellan fjortonde juni och femtonde juli under sommaren 2018. Det var den första upplagan av fotbolls-VM att arrangeras av ett östeuropeiskt land, och elfte gången i Europa. FIFA har i efterhand kommit ut med information om att denna turnering var den dyraste upplagan av världsmästerskapen någonsin, då det kostade arrangörerna hela 14 miljarder dollar.

Logistiken av ett fotbolls-VM fungerar på det sätt att trettiotvå fotbollsnationer, som under de föregående två åren har kvalificerat sig till turneringen, delas in i åtta grupper med fyra lag i vardera grupp. Värdnationen deltar inte i detta kvalspel, utan är direktkvalificerad till mästerskapet. Inom en grupp så möter varje lag sin motståndare en gång, detta kallas gruppspelet. När varje lag har spelat sina tre matcher så går de två bästa lagen i varje grupp till slutspel. I slutspelet möter varje vinnare i grupperna de lag som placerats tvåa i en annan grupp. Detta format och denna lottning är bestämd innan turneringen, vilket gör att nationerna är medvetna om vilka deras motståndare kan komma att bli beroende på deras placering.

Av de trettiotvå lag som kvalificerade sig till turneringen så var Island och Panama de enda två nationerna att delta i sitt första världsmästerskap någonsin. Egypten kvalificerade sig för första gången sedan 1990, Marocko kvalificerade sig för första gången sedan 1982 och Senegal kvalificerade sig för sin andra gång efter att ha nått hela vägen till kvartsfinalerna 2002. Det var också första gången tre nordiska länder kvalificerat sig till samma fotbolls-VM då Danmark, Sverige och Island deltog. Av de stora fotbollsnationerna som inte lyckades kvalificera sig till denna upplaga så var Italien den absolut främsta. Fotbollsnationen som har vunnit världsmästerskapet hela fyra gånger lyckades inte ta sig till turneringen efter att landet förlorat play off-matcherna mot Sverige.

Strax efter att IFAB beslutade att införa video assistant referee (VAR) i spelets lagar under början av 2018 så tog också FIFA-rådet det efterlängtade steget att godkänna teknologins användning i ett fotbolls-VM för första gången. Alla VAR-operationer styrdes ifrån ett huvudkontor i Moskva som tog emot liveflöden ifrån matcherna och var i radiokontakt med domarteamet på plats där matchen spelades. VAR spelade en stor roll i ett flertal matcher under turneringen. Den femtonde juni blev spanjoren Diego Costas mål det första VM-målet någonsin baserat på ett VAR-beslut. Den första straff att tilldelas med hjälp av VAR-beslut tog plats i matchen mellan Frankrike och Australien, och kom att bli början på ett rekordhögt antal straffar. Teknologin fick både beröm och kritik under turneringens gång men har i efterhand ansetts vara ett lyckat steg framåt.

Kommentarer inaktiverade för Ryssland som arrangör
ashe