VM:s främsta

Sverige och mardrömsgruppen

Efter att man på ett mirakulöst sätt lyckats slå Italien i kvalmatcherna till världsmästerskapet 2018 kom Sverige till Ryssland och turneringen med ett stort självförtroende. Förbundskaptenen Janne Andersson hade under en längre tid fokuserat på laget som helhet och jobbat hårt med att få gruppen att fungera som en enhet. Med aktiviteter, heldagar tillsammans, och en två månaders lång förberedelse så tycktes svenskarna säkra på att de skulle ta sig vidare från mardrömsgruppen. I de flesta världsmästerskapen finns det en mardrömsgrupp, vilken innebär en grupp där 3 eller 4 fyra lag alla är stora fotbollsnationer. Sverige, Tyskland, Mexiko och Sydkorea utgjorde denna turnerings mardrömsgrupp med tyskarna som tippad gruppvinnare.

I den första gruppspelsomgången ställdes svenskarna mot ett tekniskt och disciplinerat Sydkorea medan Tyskland och Mexiko möttes dagen efter. Med Tottenham-stjärnan Son Heung-Min i spetsen så var koreanerna mer än redo att ta sig förbi sitt första gruppspel på över femton år. Sverige spelade i sitt klassiska 4-4-2 system med ett disciplinerat försvarsspel som tillät lagets yttrar att kontra så fort bollen vanns på mitten. Det var inte förrän i den 79:e minuten det första målet skulle komma, då Andreas Granqvist slog in en straff i det vänstra krysset. Målet var matchens enda mål och Sverige vann sin första gruppspelsmatch. I den andra matchen lyckades Mexiko slå Tyskland efter ett sent mål i den första halvleken.

I den andra omgången ställdes svenskarna mot storfavoriten och de regerande världsmästarna Tyskland. Tippade att vinna gruppen hade Tyskland nu stor press på sig att slå Sverige i och med deras förlust i öppningsmatchen mot Mexiko som nu i andra omgången också slagit Sydkorea. Ola Toivonen gjorde matchens första mål och gav Sverige ledningen, men ett snabbt svar från Timo Werner tog matchen tillbaka till oavgjort. I den 92:a minuten tilldelades Tyskland en frispark som Toni Kroos skruvande in i krysset och vann därmed matchen för Tyskland. Nu skulle allt avgöras i den sista omgången.

Sverige mot Mexiko och Sydkorea mot Tyskland. Sverige växlade upp sitt anfallsspel i denna match och lyckades göra tre mål i den andra halvleken, vilket innebar att svenskarna tog sig till sitt första VM-slutspel sedan 2006. Detta innebar att Mexiko behövde ett chockresultat i den andra matchen för att ta sig till slutspel. Otroligt nog var det precis det de fick. I den 93:e och den 96:e minuten gjorde Sydkorea mål och besegrade därmed tyskarna. Tyskland och Sydkorea fick åka hem, medan Sverige vann gruppen och Mexiko tog sig vidare på en andraplats.

Kommentarer inaktiverade för Sverige och mardrömsgruppen
ashe