VM:s främsta

Guldbollen

Guldbollen är ett pris som utges till den spelare som ansetts vara bäst under turneringen. Denna spelare framröstas med hjälp av en jury, utvalda journalister och spelarna som deltar i turneringen. Storspelare som Diego Maradona, Zinedine Zidane, Ronaldo, Johan Cruyff och Lionel Messi har vunnit detta pris. I många fall så är vinnaren av Guldbollen en spelare som tillhör det vinnande laget av turneringen. Under 2018 års upplaga av fotbolls-VM så valdes för första gången någonsin en kroat till tävlingens bästa spelare. Kaptenen och mittfältaren Luka Modric ledde landets historiska första final inom evenemanget. Efter att ha spelat varje minut under turneringen och varit en viktig pjäs i landets framgång röstades Modric fram till vinnare av Guldbollen.

Den kroatiske mittfältsgeneralen Luka Modric spelar till vardags för den spanska storklubben Real Madrid. Modric spelar främst som en central mittfältare, men har använts flertalet gånger som antingen offensiv mittfältare eller som defensiv mittfältare. Av allmänheten har han under en längre tid betraktas som en av de absolut främsta inom sin position.

Född i Zadar sammanföll Modrics barndom med det kroatiska självständighetskriget som förträngde hans familj. Som sjuttonåring skrev Modric på sitt första kontrakt med storklubben Dinamo Zagreb efter att ha visat sin enorma talang med sin moderklubb NK Zadars ungdomslag. Han fortsatte sin utveckling i Zagreb innan han lånades ut till Zrinjski Mostar och Inter Zapresic. Tre år senare, 2005, debuterade Modric för Dinaom Zagreb som 19-åring och vann därefter tre ligatitlar i rad, och utsågs till ligans bästa spelare 2007. Fyra år efter sin debut köptes mittfältaren av den engelska storklubben Tottenham Hotspur för hela 16 miljoner euro. Redan under sin första säsong hos klubben så gjorde kroaten succé och hjälpte laget till sitt första avancemang till Champions League på över 50 år. Det skulle bli fyra säsonger totalt för Modric i England innan Real Madrid köpte honom för dryga 30 miljoner brittiska pund. Italienaren Carlo Ancelotti, den dåvarande tränaren för Real Madrid, erkände att han under längre tid velat ha Luka Modric i sin trupp och var extremt nöjd när kroaten äntligen anslöt sig till Madrid. Redan under sin andra säsong bidrog Modric stort till klubbens dubbel, då de vann både den inhemska ligan La Liga och den inhemska cupen Copa del Rey. Det var dock bara början på den lilla mittfältarens framgångssaga tillsammans med den spanska klubben. Inför säsongen 2014-2015 anslöt Zinedine Zidane som tränare till klubben och ledde därpå klubben till tre raka (!) Champions League-vinster. Luka Modric spelade alla tre finaler och var en av de viktigaste spelarna under dessa tre säsonger för Real Madrid. Efter att ha vunnit Guldbollen i och med fotbolls-VM 2018 så vann Modric också samma år det otroligt ärofyllda priset Ballon d’Or. Ballon d’Or är ett pris som utges till den spelare som anses ha varit den absolut bästa fotbollsspelaren under det gångna året. Luka Modric är den första kroat att vinna detta pris.

Kommentarer inaktiverade för Guldbollen
ashe