Ryssland arrangerar VM

Sport och träning: 4 fyndiga komplement till din träning

1. Greppstyrka

Greppstyrka är förmodligen underskattad styrka med en avsevärt större nytta än att öppna burkar trots sin allsidiga betydelse i såväl vardags som sport. Det är en grundläggande del i träning och kompetitiv sport som till exempel armbrytning och tennis. För ett stadigt grepp om cykeln kommer greppstyrka väl till hands och därför bör du se till att göra besök hos Tooorch – bäst på cykeldäck och cykelslangar. Rent vetenskapligt visar studier att greppstyrka är korrelaterad med prestationsförmåga i bland annat armhävningar och benpress. Åt det motsatta hållet visar forskning att en lägre greppstyrka är länkad till seriösa hälsoproblem som artrit, hjärtsjukdomar, stroke och neurologiska tillstånd. Att träna upp greppstyrkan blir därför ett kreativt sätt att göra framsteg i olika träningsgrenar och motverka sjukdomar.

En lite häpnadsväckande fördel med greppstyrka är, enligt en dataanalys gjord på 5000 vuxna, att det finns en korrelation med greppstyrka och civilstånd. Analysen visade nämligen att män med starkare greppstyrka hade större sannolikhet att vara gifta.

Det finns flera sätt att träna upp greppstyrkan. En metod är att träna med grepptränare med lämpligt motstånd. För en atlet eller kroppsbyggare passar förmodligen Captains of Crush 1.0, 1.5 eller 2.0. Nivå 1 har ett viktmotstånd på 63,5 kg.

Ännu en övning liknar klassisk bicepscurl. Övningen heter Zottman Curl och är namngett efter en tidigare professionell strongman, amerikanen George Zottman (1867-1942). Skillnaden i Zottman Curl är att greppet om hanteln vänds längst upp i rörelsen till en motsatt curl i ett överhandsgrepp. Hanteln sänks sakta ner. Denna övning tränar därmed två muskelgrupper, både biceps och underarm med dess greppstyrka.

2. Alligator drag

Denna övning är ett kul och kreativt sätt för att på ett dynamiskt sätt träna överkroppen. Övningen kräver hög ansträngning av magmuskler när överkroppen förflyttas. En glidbräda eller “hal” filt krävs för genomförande där fötter behöver placeras och gå in i en position för armhävning. Håll armar och ben raka. Börja vandra framåt genom att lyfta armarna utan att ta hjälp av benen eftersom resen av kroppen följs med med hjälp av glidet.

3. Negativa reps

Negativa reps är en träningsteknik för att öka intensitet och belasta muskler ännu ett steg. Denna teknik är universell och kan implementeras i all icke-statisk viktträning som kräver rörelser. Ett negativt rep utförs helt enkelt genom att kontrollera en repetitions sänkningsfas, det vill säga istället för att hastigt sänka ner vikten i en repetition görs det sakta och kontrollerat. Lägg till några extra sekunder i rörelsen och märk skillnaden.

4. Fingerarmhävningar

Fördelen med armhävningar är att med endast sin egen kroppsvikt tränas i princip alla muskelgrupper och därtill uthållighet. Men för att verkligen aktivera hela kroppen ska fingerarmhävningar testas! Som namnet antyder innebär fingerarmhävningar att en armhävning görs på ens fingrar istället för händer. Det finns olika varianter av denna övning, den ena görs med fingrar utsträckta, ungefär som om att hålla fast en fotboll med handen, och den andra görs med fingrar mer ihopknycklade på fingertopparna, ungefär som att hålla fast en tennisboll eller sten. Detta bygger upp enorm styrka i fingrar och grepp.

Kommentarer inaktiverade för Sport och träning: 4 fyndiga komplement till din träning
ashe